Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Napravite drveni ukras - panj

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Napravite drveni ukras - panj taj Čet Jan 19, 2012 11:30 pm

kandracv

avatar
Prolaznik
Drveni ukrasJedan od najlepših ukrasa koji možemo staviti u akvarijum jeste deo stabla ili koren nekog drveta. U akvarističkim radnjama možemo kupiti mangro panjeve koji pored toga što lepo izgledaju istovremeno i zakišeljavaju vodu i čine je pogodnijom za neke vrste riba koje traže meku i kiselu vodu (tetre, neonke, diskusi, ramirezi...) i neke vrste riba koriste drvo kao dopunsku hranu (algari). Treba biti obazriv u kupovini jer se u prodavnicama kao pod imenom "mangro panjevi" mogu često naći i panjevi drveta mopani Iako na prvi pogled izgledaju isto razlika je u tome što mopani panjevi ne zakišeljavaju u dovoljnoj meri vodu. Svako drvo u određenoj meri zakišeljava (i farba) vodu. Međutim cena mangro panjeva u radnjama je obično veoma visoka, tako da ako nam treba veće parče drveta za neki veći akvarijum onda je cena astronomska. Iz ovog razloga puno akvarista se okreće alternativi: panjevi vinove loze, ruže, vrbe, graba ili čak i drugi delovi stabla drugih biljaka su dosta pristupačni. Izgledo ne zaostaju puno, a neki čak i nadmašuju, mangro panjeve.Jedino treba izbegavati četinare, zbog sadržaja smole (mada su neki, naročito kleke,dosta atraktivnih formi). Isto tako treba izbegavati vrste koje jako boje vodu, kao na primer hrast, dud, kesten... Sa vinovom lozom treba biti naročito oprezan, jer se baš ona najviše tretira hemikalijama, kojima nije mesto u akvarijumu. Uzimajte je po mogućnosti iz vinograda "loših domaćina", tj sa napuštenih nasada.U obzir ne dolaze otrovne vrste kao: Oleander, tisa, kleka sabina, orah (i on je nešto otrovan, sadrži alkaloid "juglandin")
Najčešće se koriste panjevi vinove loze jer ih najlakše i naći pa ćuo ovde opisati postupak njihove pripreme koji važi i za sve ostale.

Temeljno ga očistite, operite i prokuvajte (samo pazite da ga ne polomite, jer je lako lomljivo). Ako drvo pluta po površini, nakon kuvanja ga naglo premestite u neki sud sa hladnom vodom. Potonuće za nekoliko sekundi, eventualno neki minut...
Nemoj te žuriti da što pre stavite panj u akvarijum. Prljavština i mikro organizmi iz panja mogu stvoriti probleme.
Za početak pokušajte da izaberete drvo koje na sebi nema truleži. Panjevi koji najlepše izgledaju su obično stari deset i više godina i neki delovi počinju da trule. Jako je teško naći panj koji nema na sebi truleži ali to nije preterano veliki problem.
Kao prvo drvo koje ste izabrali dobro očistite.
Ovo je najbolje raditi napolju uz pomoč šmrka, noža i grube plastične četke. Nožem skinite svu koru sa drveta ili panja i odstranite trulež ako postoji. Trulež jako prlja vodu u zapušava filter. Zbog toga detaljno izgrebite i isecite do zdravog drveta svu trulež. Nemoj te se bojati čak da zasečete deo zdravog drveta. Videćete da se to neće primetiti.
Kada ste nožem odstranili koru i eventualne trule delove, plastičnom četkom i šmrkom dobro operite panj.
Ako je je drvo previše svetlo, možete ga pažljivo potamniti na vatri ali obično je i kuvanje u vodi dovoljno da drvo potamni.
Sedeće je da stavite panj veliku posudu potpuno potopljenog u vodi, sve dok se sasvim ne natopi i ne potone. Ovo nekad traje par sati a nekad danima. Teško je čekati ali poslednje što želite je da Vaš ukras slobodno pliva po akvarijumu.
Dobro bi bilo da ostavite panj u vodi barem nedelju dana. Za to vreme dobro će se natopiti, ispustiti deo boje (tianin) i može se desiti da se na njemu uhvati plesan. Bolje je da se ovo desi izvan nego u akvarijumu.
Kada smo sigurni da je panj potpuno natopljen i da neće plutati u akvarijumu, potrebno je panj dezinfikovati. Ovo je vrši kuvanjem u slanoj vodi.


Slana voda će u drvetu uništiti sve gljivice i mikroorganizme koji bi se kasnije mogli pojaviti u akvarijumu. Nikada nemojte koristiti ništa osim slane vode. Ranije se predlagalo da se panj natopi u rastvor plavog kamena, koji je izuzetno dobro sredstvo za suzbijanje plesni. Ali, vremenom bi se taj plavi kamen oslobodio u akvarijumu i uništio biljke i ribe. Postoji bojazan da panj vinove loze, koja je prskana rastvorom plavog kamena, kasnije može isto da ispusti plavi kamen u akvarijum ali to nije slučaj. Plavi kamen se ne zadržava u korenu vinove loze ili je barem ta količina toliko mala da ne može da izazove probleme.
Panj iskuvavamo u velikoj posudi u koju može da stane čitav panj. Bilo bi dobro kada ne bi koristili nove posude jer vinova loza (a i duge vrste) prilikom kuvanja ispusta tamno braon sok koji može da oboji posudu.
Na 10 litara vode stavljamo šaku-dve soli. Kvalitet nije presudan. Svaka so će dobro poslužiti. Ja sam čak koristio so za posipanje puteva. Voda treba da vri što je moguće duže. Idealni su šporeti na čvrsto gorivo sa velikom pločom gde se Vaš ukras može kuvati danima a da nikom ne smeta. Međutim malo ko danas ima mogućnost da panj kuva par dana. Ali pokušajte da panj vri barem 2-3 sata tako da voda stigne do sredine panja.
Kada ste ga prokuvali ostavite ga da stoji u toj vreloj vodi dok se ne ohladi. Bilo bi jako dobro da sutra promenite vodu i panj ponovo prokuvate.
Posle par dana kuvanja (ako možete toliko da ga kuvate) isperite panj u svežoj vodi, nožem i četkom odstranite prljavštinu koja/ako se ponovo pojavila i isperemo mlazom vode.
Ako drvo i dalje pluta po površini, nakon kuvanja ga naglo premestite u neki sud sa hladnom vodom. Potonuće za nekoliko sekundi, eventualno neki minut.
Sada možemo staviti panj u akvarijum.
Mogući problemi:
Plesni - Ponekad i ako smo sve uradili kako treba na panju se pojavljuje bela skrama koja potiče od plesni. Sama po sebi nije opasna po ribe ali ako ribe imaju oštećenja na koži, onda se može desiti da dođe do pojave plesni i na ribama. Drugi slučaj kada plesni mogu da se pojave je kada je panj proveo neko vreme izvan akvarijuma. Rešenje je da ponovo prokuvamo panj u slanoj vodi nekoliko puta.
Braon voda i čestice - Svako drvo u vodi ispušta boju. U zavisnosti koliko smo dobro očistili drvo od odumrlih delova obojenost može biti manje ili više primetna. Neki panjevi otpuštaju boji godinama i nerviraju svoje vlasnike ali kod nekih je to završena priča sa iskuvavanjem. Rešenje za ovaj problem je češća promena vode i/ili aktivni ugalj u filteru koji će obezbojiti vodu.

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu