Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Beli crvi (mali crvi)

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Beli crvi (mali crvi) taj Čet Jan 19, 2012 8:29 pm

Cuja

Cuja
Urednik
Urednik
Beli crvi (mali crvi, rođaci kišnih glista)

Upotreba:
Ovi crvi su do 2,5cm dugi i dobri su za hranjenje 7-15cm dugih riba.

Uzgoj:
Slični Grindal crvima, ili ovi crvi ne uspevaju dobro na višim temperaturama. Ako je moguće, držite ih na temperaturi ispod 20°C; tokom leta, oni preživljavaju ako se čuvaju na hladnom i vlažnom mestu, npr garaža koja je okrenuta ka severu ili u podrumu. Beli crvi se mogu gajiti u drveninim sanducima napunjenim zemljom za cveće, približnih dimenzija 40 x 30 x 15cm, sa poklopcem od materijala otpornog na vlagu kao što je parče stakla. Oni jedu istu vrstu hrane kao i Grindal crvi, ali mnogi izvori tvrde da je beli hleb potopljen u mleko veoma dobra hrana za ovu vrstu crva. Druga opcija za koju je nađeno da je veoma efektivna je da se napravi materijal kao za kompost od stare salate, voća, hleba ili ovsanih pahuljica. Doda se voda i izmiksira, toliko gusto koliko mikser može da meša. Hrana se stavlja u mala udubljena u podlozi otprilike dve kašike svake nedelje ili kada pojedu. Ukoliko je potrebno treba dodavati vodu tako da podloga bude vlažna.
Medij koji se tipično i sa najviše uspeha koristi je osušene pa pokvašene hlebne mrvice kojima je dodao malo kvasca. Hleb i mrvice sakupljamo i ostavljamo u frižider a zatim ih sušimo u rerni. Posle toga hleb meljemo na mašini za orase. Mrvice možemo ostaviti u plastične kutije (od margarina) i tako ih čuvati neograničeno dugo. Kada dođe vreme za isranu crva, koristimo veliku posudu i izmešamo mrvice sa dovoljno vode tako da dobijemo lepljivu smesu, koji velikom kašikom stavljamo u udubljenja u podlozi. Koristite samo onoliko koliko crvi mogu nedeljno da pojedu. Količina vode u mešavini varira. Ako podloda hoče da se osuši dodajemo malo vode, ali ako je kultura već previše vlažna, koristimo suvlju mešavinu.
Neko se može pitati koliko kultura može trajati pre nego što se ukiseli. To je dobro pitanje, na koje još nema odgovora; nekima uspeva da održe kulturu i više od 3 godine koja se množi kao nikad i to bez neprijatnog mirisa..
Držite ove crve u potpunom mraku. Oni će izaći iz zemlje i nakratko proždrljivo gutati hranu i sakupljati se u komešajućoj masi. Akvaristi mogu da uzmu tada ovu masu crva iz zemlje i da njima nahrane ribe. Crvi nestaju u zemlji čim ih osvetli svetlost, tako da morate biti spremni da ih ugrabite pre nego se ukopaju u podlogu! Drugi način da ih izdvojite iz podloge je da napravite kanticu kojoj su oba kraja uklonjena (plastična cev za kanalizacuju od 75 mm dužine 15-25 cm može lepo da posluži. Na jedan kraj praj postavite parče mreže za prozore i pričvrstite ga parčetom žice. Postavite ga u usku staklenu posudu (tegla od 1 kg) napunejnu vodom, tako da se nalazi iznad vode (1 cm od površine vode do dna mrežice). U posudu sa mrežicom stavite nešto zemlje sa crvima i postavite izvor svetlosti iznad posude (stona lampa...). Toplota će naterati crve da se ukopavaju dublje pa će proći kroz mrežicu i upasti u vodu. Za ovo je potrebno nekoliko sati. Crvi izlaze čisti i njima možete hraniti ribe odmah, tako što će te ih staviti u držač za tubifeks ili ih smrznuti za kasnije. Ovo ispeva sa velikim i malim belim crvima tako da predpostavlajmo da bi trebalo da radi i sa Grindal crvima koji se gaje u zemlji.
Ipak, ako vam nesmeta da uprljate ruke, brži i efektivniji način da crve izdvojite iz zemlje je da zemlju sa crvima stavite u posudu sa vodom, promešate smesu i odstranite prljavštinu. Crvi će se sakupiti u grudvice. Rukom premestite grudvice u drugu posudu sa vodom i ponovo promešaje, odstranite prljavštinu i premestite crve u predhodnu posudu koju ste oprali.Na ovaj način možete dobiti čiste crve za nekoliko minuta
Belim crvima ribe treba hraniti iz hranilica za tubifeks, tako da ih ribe vremenom mogu pojesti. Takođe ih možemo postaviti u posudi (čaši) na dnu akvarijuma, gde će ostati dok ih ribe ne pojedu. Ovo može biti naročito pogodno i korisno za uzgajivače kili ribica, koji za podlogu koriste samo treset kao podlogu. Budite oprezni da u akvarijum ne stavite više crva nego što ribe mogu da pojedu, jer će se ostatak ukopati u pesak gde će biti nepristupačne za sve osim za najvatrenije kopače kao što je Hoplosternum. Ako ste izdvojili više crva nego što vam je potrebno za hranu za jedan dan, ostatak bi ste trebali bez odlaganja zamrznuti i koristiti kasnije.

Poreklo:
Prijatelji, lokalni klub akvarista i porudžbina preko pošte.

Pogledaj profil korisnika https://www.facebook.com/DjCuja https://www.facebook.com/profile.p

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu