Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

 » Ribe » Hrana » Grindal crvi

Grindal crvi

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Grindal crvi taj Čet Jan 19, 2012 8:28 pm

Cuja

Cuja
Urednik
Urednik
Grindal crvi (veoma mali crvi)

Upotreba:
Ovi crvi su mali (oko 1 cm) i njima se mogu hraniti razne male ribe. Zbog načina na koji su uzgajani, potpuno su sigurni što se tiče bolesti. Oni se ne ukopavaju odmah u podlogu kao ostali crvi i žive u vodi nekoliko dana. Odlični su za ribe koje se hrane na dnu i za sve ribe koje su dovoljno brze da pokupe hranu sa dna ili one koje su dovoljno pametne da hranu potraže na dnu - znači gotovo sve vrste riba.

Uzgoj:
Plastičnu kutiju za stavljanje hrane u frižider, napunite sa sterilnon zemljom za cveće i tresetom (50-50), ili samo zemljom za cveće, navlažite zemlju, ako imate mikrotalasnu možete staviti na 5 minuta da bi ste sterilisali podlogu, ostavite da se ohladi, ubacite malu početnu kulturu crva i dodajte neko usitnjeno visoko proteinsko povrće svaki put kada predhodna hrana nestane i posmatrajte pa hranite vaše ljubimce. Kulturu treba držati na temperaturi od 20° C ili višoj. Stavite parče stakla na zemlju i crvi će se popeti na njega. Crve možete sprati u čašu čiste vode i ubacivati u akvarijum sa velikom kapaljkom. Zdrava kultura može proizvoditi dovoljno za ishranu oko 100 malih riba.
Setite se da držite kulturu vlažnu ali ne natopljenu ili kašastu. Samo je povremeno poprskajte.
Kulture kao što je ova često bivaju inficirane sa mušicama i/ili bubicama. I jedni i drugi mogu da se koriste kao hrana za ribe i one ih rado jedu, ali uskoro postaju napast i smetaju. Ako se ovo desi, uzmite nešto crva i držite ih u čaši vode 3-4 sata. Ovo će podaviti napasti i crve možete koristiti kao starter nove kulture. Stara inficirana kultura može biti spasena, ali obično nije vredna toga truda.
Ako crvi ne rastu dobro, probajte da uskladite pH vrednost podloge tako što će te umešati malo sode bikarbone da bi ste neutralizovali kiselinu koju ispušte treset.
Interesantan način gajenja ovih crva koriste nemački uzgajivači kili ribica. Oni koriste sunđer sa orvorenim porama koji se nalazi u posudi napunjenom vodom i prekrivenom parčetom stakla. Ovaj metod je čistiji nego predhodni sa korišćenjem zemlje i treseta.

Poreklo:
Prijatelji, lokalni klub akvarista i porudžbina preko pošte.

Pogledaj profil korisnika https://www.facebook.com/DjCuja https://www.facebook.com/profile.p

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

 » Ribe » Hrana » Grindal crvi

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu