Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

 » Ribe » Hrana » Kultura Dafnije

Kultura Dafnije

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Kultura Dafnije taj Čet Jan 19, 2012 8:26 pm

Cuja

Cuja
Urednik
Urednik
Dafnije

Upotreba:
Daphnia (takođe poznate kao "vodene buve" su Daphnia pulex i D. magna spp. One su verovatno najidealnija hrana za manje slatkovodne ribe -- Dafnije neće uginuti u akvarijumu i ješće mikroskopski otpad dogod su žive (dok ih neko ne pojede). One dolaze u velikom rasponu veličine -- od jedva vidljivih pa do onih preko 3mm. Ovo je tipična hrana za mnoge ribe u divljini.

Uzgoj:
Dafnije se mogu uzgajati u bilo čemu od tegle do bureta od 200 litara. Kulture u zatvorenom mogu biti hranjene različitim algama koje skidamo sa zidova akvarijuma, neaktivnim kvascom, mlekom u prahu, hranom za plankton... Najbolja hrana je zelena voda, i može se koristiti u kulturama na otvorenom. Zelena voda se može uzgajati koristeće slab rastvor tečnog đubriva za cveće i želatinskog gvožđa u dehlorisanoj vodi, koja se nastani vodom iz neke bare. Ako se voda puna hranjivih materija ostavi na suncu, u roku od nedelju dana postaće zelena od algi.
Postoji priča da samlevena salata ili trava dobro deluje ako se stavlja u malim količinama.
Akvarijume u kojima držite mlađ, možete nastaniti sa dafnijama - dafnije će jesti bakterije i ostatke hrane koji mogu biti opasni po mlađ i tako čistiti vodu a mlađ će jesti dafnije kako bude rastlia.
Sveže izmreštena mlađ može biti dodata i direkno u kulturu dafnija (oko dve ribice na litar) i hraniće se kada joj bude dosadno. Ipak, mlađ držana u akvarijumu iste veličine ali više hranjena će rastiti brže nego ova koja ima hrane navolju.
Mreža za račiće ili fina mrežica takođe može biti korišćena za hvatanje dafnija.Višak dafnija možete procediti kroz mrežicu ili cedku za čaj, staviti u prazne kutijice od hrane i zamrznuti kao zimnicu.

Poreklo:
Čista kultura dafnija može se nabaviti od lokalnog akvarističkog kluba ili narudžbinom preko pošte.
Dafnija takođe može biti sakupljana iz lokalnih jezera i bara pomoću mreže za plankton. Jeftinu mrežu možete napraviti i sami. Ovim mrežama možete za kratko vreme nahvatati dovoljnu količinu dafnija za vaše ribe, ali se morate čuvati parazita kao što je hidra i insekata-mesoždera, kao što su larve vilinog konjica i stakleni crvi. Hvatanje staklenih crva može biti i korisno jer će ih veće ribe rado pojesti ali će oni jesti mlađ ako ih je ima.

Pogledaj profil korisnika https://www.facebook.com/DjCuja https://www.facebook.com/profile.p

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

 » Ribe » Hrana » Kultura Dafnije

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu