Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Zivotni vek riba i pravilna ishrana

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Zivotni vek riba i pravilna ishrana taj Čet Jan 19, 2012 8:22 pm

Cuja

Cuja
Urednik
Urednik
Životni vek ribica, pravilna ishrana...
Tropske ribice, koje uglavnom inleresuju akvaristle, imaju znatno kraći životni vek nego "ekonomski zanimljivije" i poznatije ribe. Samo ribe iz porodice Curussiusu, zlatne ribice, prekorače životnu deceniju, a Trihogasteri je dostignu. Životni vek većine vrsta traje maksimalno do tri godine, i to pod uslovima da se ne mreste često. U akvarijumskim uslovima, kada su oni optimalni, ribice duže žive nego u prirodnoj .sredini, mada je u praksi često obrnuto. Nedostatak žive hrane ili smrznute hrane (uspešna zamena za živu hranu), preterano česti mrestovi i pogoršani hemijski sastav vode skraćuju život vaših ljubimaca na godinu dana. odnosno neki mesec duže ili kraće.

Prirodna staništa nekih popularnih vrsta


Greške u ishrani
U stalnoj brizi da im ljubimci ne ostanu gladni, akvaristi često padaju u daleko veću grešku. Preobilno hranjenje. Nije samo reč o onom višku hrane koja nekonzumiruna pada na dno i svojim raspadanjem muti vodu, izaziva prekomerno bujanje mikroorganizama, koji u najblažem vidu otimaju kiseonik ribama, dok zamućena voda otvara put brojnim infekcijama.

Reč je o onom višku hrane koje ribe unose u svoj organizam. Poznato je da duža gladovanja ne dovode kod odraslih riba do ozbiljnijih posledica. Tek kada je u pitanju podmladak, odnosno prvi dan u ishrani mladi, obilato prisustvo hrane u akvarijumu ima veliki značaj.

Kod odraslih riba preterana ishrana dovodi do tromosti, nedovoljne pokretljivosti, koje u daljem razvoju mogu dovesti do uginuća. Stoga treba upražnjavati "dan nulte dijete" na svakih nedelju ili 10 dana čime se bitno poboljšava kondicija vaših ljubimaca. Preterana ugojenost posebno kada su u pitanju unutrašnji organi ribica, pogoršavaju razmenu materija, a kada su u pitanju semenici i jajovodi takvi primerci po pravilu ostaju neplodni. Nepravilna odnosno jednolična ishrana može dovesti i do upale želuca. Ovo je oboljenje je opasnije jer se u početku teško primećuje: ribe ne gube apetit i tek u daljem postupku postaju tromije i gube na intenzitetu boja. A u toj fazi organizam je već prilično oslabljen i otvara put mnogim infekcijskim oboljenjima.
Zbog svega navedenog budite posebno pažljivi u ishrani!

Sprečavanje bolesti
Ukoliko brinemo o higijeni u akvarijumu a pored toga i hranimo ribice na pravilan način, mogućnost oboljenja je znatno manja nego ako zanemarimo osnovna načela pravilnog gajenja riba i održavanja akvarijuma. Moramo dobro paziti na ishranu, temperaturu, kvalitet vode i količinu kiseonika u njoj.

Pribor za redovno održavanje akvarijuma
Za održavanje akvarijuma potrebno je imati nekoliko pomoćnih "alatki" bez kojih je bavljenje akvaristikom nemoguće.


Raspršivač vazduha - služi za obogaćivanje akvarijuma vazduhom, izrađuje se od presovanog peska ili od poroznog kamena ili mekog [lipovog] drveta.
Mrežica - služi za hvatanje ribica. Na našem tržištu ih ima u nekoliko veličina, dobro je imati ih više jer će svaki novopečeni akvarista videti korist od nekoliko mrežica.
Termometri - za merenje temperature vode u akvarijumu. Modeli sa plastičnom ili gumenim vakuum držačem se pričvrste za staklo a ima i onih koji se zabadaju u podlogu.
Usisivač za akvarijum: njime se makar jednom nedeljno pokupi mulj sa dna akvarijuma.

Osim ovog osnovnog pribora treba imati i razne plastične razvodnike vazduha, ventile za regulaciu protoka vazduha, spojnice, itd. Vremenom će svaki akvarista pronaći sebi pribor koji mu odgovara. U svako doba pri ruci treba imati oštar nožić ili skalpel, pincetu, manju plastičnu kašiku ili cediljke raznih veličina i gustina [najbolje su one za ceđenje čaja].

Hranilica
Hranilicu za žive crve (A), kao i hranilicu za lisnatu (suvu) hranu, najbolje je pričvrstiti vakuum gumom za unutrašnju stranu akvarijuma. Na taj način se onemogućava da hranilica "šeta" po celom akvarijumu. Hranilica za žive crve sprečava da se crvi zavuku u šljunak, tamo uginu i tako uprljaju akvarijum. Gornji deo ove hranilice, može se upotrebiti kao hranilica za suvu hranu. U tom slučaju, hranilica sprečava da se suva hrana raširi po celom akvarijumu.

Mrestilice za ribice koje rađaju žive mlade
Plutajuća kotilica [slika desno] koja se stavlja u matični akvarijum. Mrestilica sa strane ima tank za vazduh, koji joj omogućava plutanje po vodi. Ima duplo dno sa rešetkama, kroz koju mladi "propadaju", tako da ženka ne može da ih pojede.
[crtež levo] Na dno akvarijuma (koji služi samo kao kotilica) zalepe se dva držača - kao na slici. Na te držače naslone se dva komada stakla, tako da u sredini ostane prorez veličine 2-3 mm, kroz koji prolazi mlađ.
U akvarijum koji služi samo za mrest, postavi se mrežasta mrestilica [slika desno]. U nju se stavi ženka, koja je spremna da se koti. Mlađ koja se okoti prolazi kroz mrežastu kotilicu u akvarijum gde je bezbedna od ženke. U akvarijum treba postaviti žbunastu travu, gde će mlad moći da se krije.

Kada se ženka okoti, treba je još par dana držali u mrestilici, pa je tek onda vratiti u akvarijum.

Mrestilište za ribe koje polažu ikru
Jedan ili dva reda staklenih klikera na dnu akvarijuma obezbeđuju dobru zaštitu ikre od roditelja. Gusta mreža provučena kroz vodu akvarijuma, takođe je dobra zaštita ikre od roditelja. U oba slučaja, treba posle mresta roditelje izvaditi iz akvarijuma.

Redovne aktivnosti oko akvarijuma
Dnevno: pored redovnog hranjenja treba pogledati i prokontrolisali temperaturu, rad filtera, i ukoliko je uginula neka riba - odmah je izvaditi iz akvarijuma. Najbolje je "sumnjive" ribe, dok još nisu uginule odstraniti iz akvarijuma, zato što zdrave ribe jedu uginule ribe, pa se tako zaraze.

Nedeljno: treba prekontrolisati filter i ako je suviše zaprljan, oprati ga. Usisivačem za akvarijum pokupili sve otpatke hrane, riblji izmet i otpale trule listove biljaka. Takođe sa biljaka treba ukloniti trule i požulele listove. Po potrebi, dosuti vodu.

Mesečno: čišćenje kao i u toku svake nedelje, uz napomenu da ova čišćenja treba da budu temeljnija. Istočiti 1/4 ili 1/5 vode iz akvarijuma crevom (sa dna), ali tako da uklonite svu prljavštinu i otpatke. Filter isključiti i rasklopiti, sunđer dobro oprati.

Odmor bez briga
U vreme godišnjih odmora ili kada idete na duži put obavezno se nameće pitanje - kome ostaviti da se stara o ribicama dok ste na putu?
Vi verovatno niste ni svesni da ste u izuzetno privilegovanom položaju u odnosu na druge "hobiste" i vlasnike kućnih ljubimaca. Vaši ljubimci mogu čak deset do petnaest dana biti ostavljeni bez svakodnevne nege, naravno, ukoliko im se obezbede neki drugi minimalni uslovi.
Akvarijumske ribice, kao i njihovi srodnici iz slobodnih voda, mogu više vremena provesti bez hrane, pogotovu ako ih spoljni uslovi prinude na manje kretanja, mirovanje i usporenje svih životnih funkcija. A to se, u akvaristićkim uslovima postiže neuključivanjem svetla i neuznemiravanjem ribica.

Jednostavnije rečeno, dovoljno je da pred polazak ugasite svetlo na akvarijumu i bez brige možete odsustvovati do dve nedelje.

Čak je manji rizik ostaviti ih bez hrane desetak dana, nego rizikovati da neko neiskusan ubacivši veću količinu hrane izazove organska raspadanja. Ta organska raspadanja su daleko opasnija za ribice nego kraća ili duža gladovanja. Zato je daleko važnije da pred polazak pažljivo "pretresete" dno vašeg akvarijuma (usisivačem za akvarijume na primer), i osvežite vodu. Svakako da će se duže odsustvovanje svetla odraziti malo i na bilje u akvarijumu no osvežena voda sa dodatkom mineralnih materija ili treseta oko korena, ublažiće i to.

Pogledaj profil korisnika https://www.facebook.com/DjCuja https://www.facebook.com/profile.p

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu