Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Razmnozavanje riba

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Razmnozavanje riba taj Čet Jan 19, 2012 7:09 pm

Miroslav

Miroslav
Urednik
Urednik
Kod većine riba čin razmnožavanja u našem narodu zvan mrest obavlja se van tela riba u okolnoj vodi. Naravno, i kod riba ima izuzetaka, odstupanja. U akvarijumima dobro znane ribe živorotke ( ženke ) u sebi nose oplođenu ikru i rađaju razvijene žive ribice.
Kod ženki se u posebnim organima ( ovaria ) stvaraju jajašca koja naš narod zove ikra. Isto kao i ženke, mužjaci u trbušnoj duplji imaju polne žlezde ( testes ) koje luče spermu koju naš narod naziva mleč. Kod svih živorotki mužjaci se veoma lako uočavaju i razlikuju od ženki. Mužjacima je podrepno peraje pretvoreno u cevčicu – organ za oplođenje ženki koji se naziva gonopodium pomoću koga ženki ubacuje mleč kroz urogenitalni otvor. Jajovod kod ženki ima posebne šupljine u kojima se oplođuje ikra i tu ona sazreva da bi zatim ženke rađale krupne žive već razvijene ribice. U drugim šupljinama jajovoda ženke, mleč se uskladišti i pošto se ženke porode ovaj mleč oplođava ikru bez ponovnog parenja ženke. Tako ženka bez parenja može nekoliko puta da se porodi, u svakom porođaju sa manjim brojem riba. Tako ženka može da čuva mleč sposobnu za oplodnju i do 14 meseci!
Bremenitost ženki živorotki koja je inače veoma uočljiva ne možemo upoređivati sa bremenitošću ženki sisara kod kojih je plod vezan za krvotok majke sa pupčanom vrpcom i tako prima hranu. Kod živorodih riba plod se razvija iz ikre koja nema vezu sa telom majke, već se u ikri razvija larva i hrani se iz bogato hranljive žumančane kesice. Ponekad usled neodgovarajućih uslova, ženka živorotke „pobaci” izbacujući pored slabo razvijenih, obično mrtvih ribica I krupna zrnca neoplođene ikre.
Većina riba, odmah iz analnog otvora, ispred podrepnog peraja , ima urogenitalni otvor koji se još naziva I urogenitalna bradvica I ovde se završavaju izlazi polnih žlezda I mokrovod. Urogenitalna bradavica je kod većine riba uočljiva u vreme pred I za vreme mresta. Tako kod skalara pred mrest se pojavljuje legalica, kod mužjaka je ona tanja I duža a kod ženki je kraća I nešto zdepastija. Posle mresta im se legalice povuku. Ženka gavčice, naše male ribe iz slatkih voda pred mrest ispušta legalicu dugu 5 – 6 cm, iako je ona sama jedva duga 10 cm. Ovom legalicom ikru polaže isključivo u telo rečne školjke. Mužjak nema legalicu, on mleč ispušta ispred školjke koja ga disenjem usisa I tako mleč dospe do ikre da bi je oplodio.
Razmnožavanje riba u prirodnim uslovima je određeno ustaljenim godišnjim promenama klime. Na našoj geografskoj širini je to uslovljeno porastom toplote, u tropskim predelima razmnožavanje riba je u tesnoj vezi sa nailaskom doba kiša. U akvasrijumskim uslovima obično podizanjem toplote za 2 – 3 ºC ili delimičnom promenom, osveženjem vode ili smanjenjem tvrdoće pobuđujemo ribama nagon za razmnožavanjem. Osnovni preduslov za uspešno razmnožavanje je da se ženka dobro napuni ikrom I da se mužjak pripremi za mrest, što on obično pokazuje dobijanjem lepših, življih boja, a neki u vreme mresta postaju i znatno ratoborniji.
Ribe se najradije mreste u sredini koja im najbolje odgovara I gde se osećaju potpuno bezbedne. U vreme mresta ribe ne smemo uznemiravati naglim promenama toplote ili lupom koja će ih plašiti, naglim pokretima pred akvarijumom, promenom uobičajenog osvetljenja…
Jednostavno, u vreme mresta ribe trebaju potpun mir i spokojstvo. Za uspešan mrest treba pre svega odgovarajući mrestlišni akvarijum sa vodom određene tvrdoće I pH vrdnosti, toplote, svetla, odgovarajuća dubina vode I bilje.

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu