Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Filtracija vode u Akvarijumu

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Filtracija vode u Akvarijumu taj Čet Jan 19, 2012 4:46 pm

Cishi

Cishi
Urednik
Urednik
Filtracija je jedan od najvaznijih procesa u akvarijumu!

Izbor filtera zavisi od veličine akvarijuma, vrste i broja riba.

Dva osnovna tipa filtera su uutrašnji i spoljašnji.

UNUTRAŠNJI filter direktno izbacuje prljavštinu. Postavlja se obično iza kamena da se ne bi direktno video.

SPOLJAŠNJI filter postavlja se pored akvarijuma. Kapacitet ovih filtera je ogroman, ali moraju češce da se čiste.

Unutrašnji filteri sa strujajem vazduha svrstavaju se medju najjednostavnije, ali im to ne umanjuje vrednost ako se pravilno postave. Osnovni nedostatak mu je što narušava estetiku akvarijuma. Uspešno sprečava razvoj bakterija (koje razlaže) čime izmedju ostalog čini vodu bistrom.

UNUTRAŠNJI filter na motorni pogon. Sistem rada je na sledecem principu:

- voda prolazi kroz filtermasu (penušavi materijal, perlonska vata, aktivni ugalj) i ponovo se vraća u posudu. Za iniciranje ovog sistema koristi se mala motorna pumpa, koja upumpava i ispumpava vodu. To je filter koji radi bez vazduha i provetravanje se postiže tako sto se izduvna grana postavlja na površinu vode.

SPOLJNI FILTER sa strujanjem vazduha. Jedan je od najjednostavnijih. Ovaj filter važi za "spori" filter, ali ako mu se doda motorna snaga može se "ubrzati".

SPOLJNI FILTER NA MOTORI POGON - može biti postavljen sa spoljne i sa unutrašnje strane akvarijuma. Naziv spoljni nastao je kao odrednica gde izvršava svoj zadatak. Ovaj filter vodu može prečišcavati načelno i unutar akvarijuma, ali u posebnoj filter posudi koja je zaronjena u ostalu akvarijumsku vodu. Filter posuda obično je postavljena uz bočnu stranu akvarijuma, prvenstveno prema prostornim mogucnostima. Podvrste spoljnih filtera mogu se izdiferencirati po snazi koju motorna pumpa ostvaruje. Bitno je imati u vidu odnos zapremine filterske posude prema snazi motora i konačno veličini akvarijuma. Zog svega ovoga i efekta koji se postiže preporučujemo vam ovaj filter.

Moja preporuka je spoljni filter ako ste u mogucnosti da ga postavite. U njega se takodje moze sakriti i grejac a i tu mu je najbolje mesto jer je tu najveci protok vode.

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu