Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Uzgajanje i vrste slatkovodnih racica

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Uzgajanje i vrste slatkovodnih racica taj Čet Jan 19, 2012 4:22 pm

Cuja

Cuja
Urednik
Urednik
Postoji nekoliko najčešćih pitanja kada se odlučimo za uzgajivanje slatkovodnih račića. Jedno od pitanja je “koje ribe mogu držati unutar akvarijuma sa račićima, a da bude bezbedno za račiće” ili “da li će ove ribe pojesti račiće”.

Ova i još neka pitanja su vrlo važna pitanja i moramo ih postaviti sebi pre nego što se i upustimo u uzgajanje račića da ne bi u samom početku uzgajivanja došli do razočarenja. Stavljanjem račića u vaš već postojeći akvarijum sa riboma mogu rezultirati velikim desertom za ribe i sudnji dan za vaše račiće.

Prilikom odluke da počnemo sa uzgajivanjem račića moramo imati na umu da iako račići mogu biti skupi i da im pružite adekvatne uslove što se tiče parametara vode i samog okruženja, oni su također prirodni izvor hrane u prirodi za većinu riba.
Ako se dobro zamislimo tu je još jedan aspekt koji mi često previdimo. U ovom konkretnom slučaju misli se prvenstveno na sposobnost račića za skrivanjem. U divljini račići provode većinu svog vremena skrivajući se od pedatora. Njihova boja egzoskeleta uglavnom im pomaže u prikrivanju od predatora, oponašajući okolinu vodenog staništa, bez obzira da li se to radilo o podlozi koja se nalazi na dnu jezera ili potoka, ili se to radi o biljkama koje preovladavaju na tom području.

U specijalizovanim odgajivačnicama račića se ne uzima mnogo u obzir ova veština prikrivanja račića od njihovih prirodnih predatora, ovde se isključivo obraćala pažnja prilikom selektiranja na sam izgled da bi se tržište hobista zadovoljilo sa širokim izborom. Šrimp hobi je ukrštenjem i selekcijom u potpunosti ukloniti ovu prirodnu obranu račićima. Većina danas poznatih, selektiranih, vrsta račića čija boja ide od jarko crvene, plave ili izrazito bele, se ne mogu naći u prirodnim okruženjima. Te boje i varijateti su upravo produkt selektivnog uzgajanja. Uklanjanjem ove prirodne odbrane smo smanjili račićima šanse za preživljavanje u zajedničkom akvariju sa potencijalnim predatorima. Neke od ovih vrste račića doslovce predatorima izgledaju kao neonske reklame na kojima piše "pojedi me".

Ovaj tekst nije napisan da bi ste nakon čitanja istog bili odvraćeni od ideje da se bavite uzgojem račića upravo nasuprot tome tekst je napisan da bi se još više posvetili uspešnom i kvalitetnom uzgoju račića i da bi eventualno vašim novim ljubimcima ponudili adekvatno okruženje u kojem ćete kako ono uživati svakako i vi.
Postoji vrlo malo vrsta riba koje se mogu držatu uspešno sa račićima uglavnom su to vrste riba koje se isključivo hrane sa algama, sve ostale vrste riba su potencijalni predatori i predstavljaju pretnju za račiće. Ovo ne znači da je nemoguće držati u zajedničkom akvarijumu ribe i račiće zajedno, naprotiv to nas samo obavezuje da treba da napravimo takvo okruženje da bude zadovoljavajuće kako za ribe tako i za rakove.Black Tiger Shrimp
Caridina cantonensis sp. "Black Tiger"


Enlarge this imageJadna od novijih vrsta rakova koja se pojavila među hobistima širom sveta je upravo Black Tiger shrimp poznati i kao Black Diamond Shrimp. Ova vrsta se selektivno uzgaja iz osnovne vrste Tigar shrimp koja je karakteristična po širokim crnim prugama, na kraju su novodobijeni primerci postali potpuno crni tokom selektiranja. U zadnje vreme je jako skočila popularnost za ovoj vrsti rakova.

Samo selektiranje i dobijanje novih vrsta ipak ima svoje posedice, kao što su slaba genetika i osetljivost na bolesti i loše uslove u vodi. Postoje dve različite vrste Black Tiger Shrimp, jednu sa normalnim crnim očima i drugu sa narandžastim očima. U Japanu se ove vrste obično nazivaju Black Diamond Shrimp iako je to u stvari ista kao i Black Tiger škampi.

Black Tiger Shrimp preferiraju hladniju više alkalnu vodu, važi za teže vrste rakova koji se uzgajaju u akvarijumskim uslovima, to je ujedno i razlog vrlo visoke cene odraslih primeraka ovih rakova.

Određivanje pola kod Black Tiger Shrimp može biti izuzetno teška u period kada su jedinke još mlade i u fazi razvoja. Među već formiranim odraslim jedinkama relativno lako se može odrediti koja je kojeg pola odnosno može se odrediti koja je jedinka ženskog pola, ženske jedinke imaju više zaobljen i izražen stomak.
Postoji nekoliko klasifikacija Black Tiger Shrimp, selektiranje i samo ocenjivanje se vrši na temelju boje tela, kao i boje očiju. Jedinke kojima je oklop svetlije boje se klasificiraju u niže grupe i manje su cenjene, za razliku od njih jedinke sa tamnijim oklopom postižu višu cenu. Takođe i boja očiju ima veliku ulogu u klasifikaciji, jedinke sa naranžastim očima su više tražene i skuplje od jedinki čije su oči crne.


Enlarge this imageBlack Tiger Shrimp se ne razlikuje mnogo po pitanju ishrane od drugih vrsta rakova, u osnovi i ovi rakovi pripadaju rakovima čistačima čija se osnova ishrane bazira na algama. Dopunsko hranjenje ukoliko u akvarijumu u kojem se drže ova vrsta rakova nema dovoljno algi za njihovu ishranu najadekvatnije je raditi hranjenje jedanput dnevno. Potrebno je rakove hraniti samo sa onom količinom hrane koju mogu pojesti u roku od 2 do 3 sata maksimalno.ovo se upravo preporučuje da ne bi došlo do prekomernog nagomilavanja hrane i samim tim remećenje kvaliteta vode. Treba imati na umu da su Black Tiger Shrimp lešinari iz čega proizilazi da će oni da pojedu sve što je organskog porekla, ujedno ne treba smetnuti da oni nisu naviknuti da imaju stalne izvore hrane 24 časa / 7 dana. Dopunska ishrana koja se vrši u razmacima od jedan ili dva dana neće im škoditi. Ponekad se preporučuje pravljenje pauze sa hranjenjem od par dana, kako bi račići mogli da očiste svoj sisteme a voda u akvarijumu postala kristalna zbog nedoadavanja hrane.Red Tiger Shrimp
Caridina cantonensis sp. "Red Tiger"


Enlarge this imageRed Tiger shrimp je rak koji ima crvene pruge, oči ovih rakova su uvek crne, rep može da poprimi narandžastu nijansu. Potiče iz iste grupe Tiger shrimp ali umesto crnih pruga imaju crvene pruge koje ih čine vrlo interesantnom formom.

Njihov morfološki izgled odnosno njihove karakteristične crvene pruge nisu razlog selektivnog uzgoja niti mutacije zajedničkog Tiger shrimpa, te crvene pruge su njihova izvorna boja iz prirodnog okruženja.

Red Tiger shrimp naseljava potoke unutar Kine. Među hobistima se pojavio tek pre nekoliko godina, do skoro ga je bilo izuzetno teško naći na području Evrope, ali zahvaljujući upornosti nekih uvoznika pojavio se među ostalim vrstama koje se uvoze. Sada već nije tako težak za nabavku ali je ovo još uvek izuzetno tražena vrsta rakova.
Budući da boja ovog raka nije produkt mutacija ili ukrštanja nego izvorna boja u prirodnom habitatu, oni su izuzetno dobro prilagođeni jer su potoci u kojima ovi rakovi obitavaju prekriveni sa kamenjem koji preovlađuje u crvenoj boji, što samim tim ovim rakovima pomaže prilikom kamufliranja.

Parametri vode koji su bitni za ovu vrstu rakova ne odstupa mnogo od parametara koji važe i za druge vrste rakova pH od 6,5 do 7,5, preferiraju mekšu vodu. Kvalitet vode mora biti na visokom nivou tu se prevashodno misli na čistoću vode, temperatura bi trebala da se kreće u rasponu od 22c do 25c.Razvrstavanje pola kod ove vrste rakova je slična kao i kod drugih vrsta rakova, najuočljivija razlika je po obliku stomaka. Naime ženke imaju zaobljeniji stomak uz to odrasle formirane ženke su krupnije građe od mužjaka. Red Tiger shrimp kako kod ženki tako i kod mužjaka imaju isto naglašene crvene pruge tako da se na osnovu toga ne mogu sa sigurnošću razvrstavati po polu.


Enlarge this image
Ishrana Red Tiger shrimp je laka oni prihvataju gotovo bilo koju vrstu hrane za ribe. Hranu za Red Tiger shrimp možemo i sami da spremamo, oni jedu prokuvani španać, tikvice, tablete spirulina i još mnogo toga. Hranjenje je najbolje vršiti jedanput dnevno, hranjenje se tako vrši da se hrana dozira samo u toj količini koju Red Tiger shrimp mogu konzumirati u toku 2 do 3 sata.
Prekomerno hranjenje nije dobro zbog stvaranja otpada koji se taloži u vodi, samim tim remetimo kvalitet vode, još jedan razlog za izbegavanje prekomernog hranjenja je i uginuće Red Tiger shrimp usled prekomerne ishrane.
Red Tiger shrimp su u prirodnom okruženju strvinari a ne predatori, znači samim tim i njihovo hranjenje u akvarijumskim uslovima treba prilagoditi kao što je to u prirodi. Oni će pojesti šta god da pronađu i nisu naviknuti na stalan izvor hrane 24h na dan 7 dana u nedelji. Slobodno se mogu napraviti kraće pauze u hranjenju, uskrćivanje hrane na jedan ili dva dana neće im škoditi, čak naprotiv pomaže im da pročiste digestivni trakt.Blue Tiger Shrimp
Caridina cantonensis sp "blue"


Enlarge this image
Blue Tiger shrimp je izuzetno interesantna vrsta rakova, to su rakovi koji imaju karakterističnu plavu boju, dok su im oči narandžaste boje. Kontrast između narandžastih očiju i plavog tela daje posebu upečatljivu liniju ovih rakova.

Blue Tiger shrimp su vrsta rakova kod kojih prilikom dalje reprodukcije neki potomci poprimaju izrazito izraženu plavu boju dok nasuprot njima drugi potomci neće imati tako izraženu boju. Ipak, zajedničko kod svih potomaka je da će svi imati narandžaste oči.

Blue Tiger shrimp su rakovi koji su izuzetno osetljiva vrsta. Kvalitet vode mora da bude na zavidnom nivou kako bi izbegli komplikacije prilikom držanja ovih rakova.
Parametri vode treba da se kreću pH oko 6,5 do 7,5 pri čemu preferiraju meku vodu.

Hranjenje Blue Tiger shrimp je lako, ali zbog osetljivosti i skupe cene ove vrste rakova neki uzgajivači hrane ih specijalnom hranom. Oni jedu slično kao i druge vrste rakova prokuvani španać, tikvice, tablet spirulina itd


Enlarge this image
Hranjenje je najbolje vršiti jedanput dnevno, kao i za druge vrste. Hranjenje se tako vrši da se hrana dozira samo u toj količini koju Blue Tiger shrimp mogu konzumirati u toku 2 do 3 sata. Prekomerno hranjenje nije dobro zbog stvaranja otpada koji se taloži u vodi, samim tim remetimo kvalitet vode, još jedan razlog za izbegavanje prekomernog hranjenja je i uginuće Blue Tiger shrimp usled prekomerne ishrane.

Razvrstavanje pola kod Blue Tiger shrimp se zasniva na osnovu oblika stomaka. Naime ženke imaju zaobljeniji stomak uz to odrasle formirane ženke su krupnije građe od mužjaka. Ženke Blue Tiger shrimp su uglavnom sa izraženijom plavom bojom ali se to ne može uvek uzimati kao merilo prilikom određivanja pola.


Enlarge this imageNa tržištu se može naći nekoliko klasifikacija Blue Tiger shrimp, selektiranje i samo ocenjivanje se vrši na temelju boje tela odnosno stepena boje, tamno plava ili svetlo plava nijansa. Tamni Blue Tiger shrimp su skuplji međutim neki hobisti preferiraju svetlije Blue Tiger shrimp-ove.Crystal Red Shrimp
Caridina cantonensis sp. "Red"


Enlarge this image
Jedan od najpopularnijih rakova u hobiju je Crystal Red shrimp. Ponekad se vodi i pod nazivom Red Bee shrimp. Ovakva vrsta kolorita je izuzetno teška za dobijanje upravo zbog toga i jeste vrlo tražena kod uzgajivača i hobista.
Vremenom se razvio sistem ocenjivanja i klasificiranja Crystal Red shrimp-ova.

Crystal Red shrimp je dobijen iz izvorne divlje vrste Bee shrimp uzgajivanjem i mutiranjem. Hisayasu Suzuki iz Japana je 1996 otkrio da je jedan od njegovih Bee shrimp imao crvene pruge umesto crne, daljim ukrštanjem i uzgojem dobijene su različite klasifikacije Crystal Red shrimp koje su danas poznate.
Mora se naglasiti da Crystal Red shrimp nije za početnike, neophodno je prethodno iskustvo sa ostalim rakovima.

Crystal Red shrimp preferira meku kiselu vodu. Kvalitet vode koji se odnosi na čistoću vode je od izuzetne važnosti za uspešno držanje ove vrste rakova, i najmanje odstupanje od kvaliteta vode sa sobom nosi posledice.

Temperatura bi trebala da bude ispod 26 C, a pH da se kreće u rasponu od 6,2 do 6,8, GH treba da se kreće između 4-6 dok kH treba da se kreće između 1 i 2. Vrlo je važno da se naglasi da su ovi specifični uslovi od velike važnosti za pravilan uzgoj Crystal Red shrimp-ova. Krajnje parametre vode od spomenutih parametara treba izbegavati, iz svega ovog naglašenog se vidi koliko je ovo osetljiva vrsta za držanje.
Crystal Red shrimp je vrsta rakova koja nije teška za razmnožavanje. Uprkos teškim uslovima za samo čuvanje, razmnožavanje se vrši lako kada su ispunjeni svi uslovi za čuvanje. Kao i svi rakovi koji se drže, Crystal Red shrimp može da se uzgaja kao i većina ostalih Caridina vrsta.

Mlade jedinke Crystal Red shrimp su u boji kao i njihovi roditelji neposredno nakon izleganja, međutim završno ocenjivanje i klasifikovanje potomstva ne može se izvesti dok se ne razviju u potpunosti i formiraju svoj egzoskelet.


Enlarge this imageCrystal Red shrimp se ne razlikuje mnogo po načinu ishrane od sebi sličnih vrsta rakova. U suštini to je vrsta rakova koja je kao i većina rakova čistač po pitanju skupljanja ostataka hrane i otpada. Hranjenje je najbolje vršiti jedanput dnevno. Hrana se dozira samo u toj količini koju Crystal Red shrimp mogu pojesti u toku 2 do 3 sata.

Prekomerno hranjenje nije dobro zbog stvaranja otpada koji se taloži u vodi, čime remetimo kvalitet vode. Još jedan od razloga za umereno hranjenje račića je i uginuće Crystal Red shrimp-ova usled prekomerne ishrane.

Treba uvek imati na umu da su u osnovi oni lešinari i kao takvi nemaju uvek dostupu hranu na raspolaganju. Oni će pojesti šta god da pronađu i nisu naviknuti na stalan izvor hrane 24h na dan 7 dana u nedelji. Znači slobodno se mogu napraviti kraće pauze u hranjenju, što im pomaže da pročiste digestivni trakt.

Crystal Red shrimp se sem specijalnom hranom za rakove mogu hraniti i sa prokuvanim španaćom, glistama za pecanje, tabletama spiruline itd. Specijalna hrana za Crystal Red shrimp se može naći u različitim granulacijama kako za odrasle formirane jedinke tako i za mlade neformirane jedinke.


Enlarge this imageRazlikovanje po polu Crystal Red shrimp-ova može biti jako teško kod polno nerazvijenih jedinki. Ženke su kao i kod ostalih vrsta rakova fizički krupnije u odnosu na mužjake. Uz ovo imaju i stomak razvijeniji u odnosu na mužjake, dok boja nema mnogo uticaja prilikom razvrstavanja jedinki na polove.Red Cherry Shrimp
Neocaridina Heteropoda var. RedEnlarge this imageRed Cherry shrimp je bez sumnje najpopularniji račić u akvarističkom hobiju, ovu izuzetnu popularnost je upravo stekao zbog zbog relativno lake sposobnost uzgajanja kao i njihovu sposobnost da žive u mnogim različitim parametrima vode. Većina početnika akvarista započinju upravo sa ovom vrstom račića upravo zato što su laki za uzgajanje i na osnovu njih se lako može ući u ovaj čarobni svet ovih malih nezaobilaznih stanovnika akvarijuma.

Red Cherry shrimp su račići čiji prirodni habitat potiče iz oblasti Tajvana, zbog karakteristične crvene boje ovi račići su i dobili naziv crveni trešnjini rakovi.
Ova vrsta je selektivno uzgajana, što znači da je danas poznata na tržištu crvena obojenost polako uzgajana iz osnovne divlje vrste.

Red Cherry shrimp može biti uspešno uzgajan u velikom dijapazonu parametara vode. Mogu se držati u vodi čiji pH varira od 6,0 do 8,0, kako u mekoj tako i u tvrdoj vodi, temperature od 22c do 28c, kao što se vidi iz priloženog ovo je vrlo prilagodljiva vrsta račića.
Ono na šta bi se posebno trebalo voditi računa upravo se odnosi na ostale stanovnike u akvarijumu tu se prevashodno misli na ribe koje su predatori.

Hranjenje Red Cherry shrimp je isto tako jednostavno kao što su i njihovi uslovi držanja, oni prihvataju gotovo bilo koje vrste hrane za ribe ili specijalizovane hrane za račiće. Takođe ih možemo hraniti sa hranom koju sami pripremamo to se odnosi na kuvani španać, tikvice itd. Odličan pokazatelj zdravlja je način na koji se račići hrane, naime ukoliko je kolonija zdrava pri ubacivanju hrane primećuje se velika aktivnost pri hranjenju. Ukoliko je kolonija nezainteresovana za hranu tada se može posumnjati na nekakav problem sa kolonijom.

Režim ishrane Red Cherry shrimp je lak i zasniva se na istom principu kao i kod drugih vrsta račića. Hranjenje je najbolje vršiti jedanput dnevno, hranjenje se tako vrši da se hrana dozira samo u toj količini koju Red Cherry shrimp mogu konzumirati u toku 2 do 3 sata.

Prekomerno hranjenje nije dobro zbog stvaranja otpada koji se taloži u vodi, samim tim remetimo kvalitet vode, još jedan razlog za izbegavanje prekomernog hranjenja je i uginuće Red Cherry shrimp usled prekomerne ishrane.
Red Cherry shrimp su u prirodnom okruženju strvinari a ne predatori, te samim tim i njihovo hranjenje u akvarijumskim uslovima treba prilagoditi njihovim prirodnim potrebama. Oni će pojesti šta god da pronađu i nisu naviknuti na stalan izvor hrane. Slobodno se mogu napraviti kraće pauze u hranjenju. Ako ima uskratite hranu na jedan ili dva dana neće im nipta faliti. Naprotiv, to im pomaže da pročiste digestivni trakt.


Enlarge this image
Seksiranje odnosno razvrstavanje polova kod Red Cherry shrimp je vrlo jednostavno. Naime, ženske jedinke su krupnije građe kao i kod ostalih račića, a pored toga imaju i izraženiju crvenu boju za razliku od mužjaka. Takođe se upoređivanjem može primetiti i razlika u samom obliku stomaka. Ženske jedinke imaju više oblina na stomaku dok je kod muških jedinki linija stomaka jednolična i ravnija.
Red Cherry shrimp su vrsta račića koja se izuzetno brzo razmnožava. U adekvatnim uslovima ženske jedinke su gotovo konstantno gravidne. Period nošenja jaja se kreće od 30 do 45 dana, za merenje je uzet period od vremena početka nošenja jaja do perioda izleganja mladih jedinki. Ženske Red Cherry shrimp-ova koje imaju jajašca na sebi su izuzetno primetne i lako se uočavaju jajšca koja nose pričvršćena na telo.


Enlarge this image
Jajašca kod Red Cherry shrimp su žute boje, ponekad mogu biti i zelenkaste boje. U suštini nema razlike između žutih ili zelenih jaja, boja jajašaca nije merodavan pokazatelj kvaliteta jajašaca.Dark Green Shrimp
Caridina sp. "Dark Green"


Enlarge this imageU vezi ovog račića postoji mnogo konfuzije oko određivanja imena, postoji nekoliko različitih imena za ovog račića " Green shrimp ", " Dark Green shrimp " i " Green Neon shrimp ".

Dark Green shrimp potiče iz Azije, ali tačano poreklo nije u potpunosti definisano. Njegovo prvo pojavljivanje u vodama akvaristike bilo je sredinom 2007, vrlo brzo je stekao popularanost što zbog svoje tamno zelena boje tako, tako i zbog brzog razmožavanja i rasta potomstva.

Ova vrsta račića preferira blago kiselu vodu, pH bi trebalo da se kreće oko 7,0 ili ispod, ali i pri višoj pH vrednosti račići će se razvijati i napredovati. Čista voda se podrazumeva uostalom kao i kod ostalih vrsta račića, dok bi temperatura trebala da se kreće između 20 c i 27 c. Kranje parametre bi trebalo izbegavati, i držati se nekih srednjih vrednosti da bi kolonija što bolje napredovala. Za uspešno držanje ove vrste račića od velike je važnosti kvalitet vode, odnosno voda bi trebalo da se održava na zavidnom nivou čistoće.

Dark Green shrimp mladunci su jako mali, i za njih je karakteristično da u ranom periodu imaju izrazito crvenu boju. Još jedna karakteristika Dark Green shrimp je njihov brzi rast, ova vrsta raste vrlo brzo i u početno periodu rasta može se gotovo udvostručivati na nedeljnom nivou.


Enlarge this imageSeksiranje odnosno razvrstavanje polova kod Dark Green shrimp je vrlo jednostavno. Ženske jedinke su krupnije građe od mužjaka, a pored toga imaju i izraženiju tamno zelenu boju od mužjaka. Ženska jedinka koja nosi jajašca je takođe jedan od znakova identifikacije, jajašca su svetlo zelene boje.

Hranjenje je najbolje vršiti jedanput dnevno. Hranjenje se vrši tako da se hrana dozira samo u onoj količini koju Dark Green shrimp mogu konzumirati u toku 2 do 3 sata.


Enlarge this imagePrekomerno hranjenje nije dobro zbog stvaranja otpada koji se taloži u vodi, samim tim remetimo kvalitet vode, što je još jedan razlog za izbegavanje prekomernog hranjenja. Moramo biti obazrivi jer prehranjivanje može lako izazvati uginuće Dark Green shrimp.

Dark Green shrimp su u prirodnom okruženju strvinari a ne predatori, znači samim tim i njihovo hranjenje u akvarijumskim uslovima treba prilagoditi kao što je to u prirodi. Oni će pojesti šta god da pronađu i nisu naviknuti na stalan izvor hrane 24h na dan 7 dana u nedelji. Znači slobodno se mogu napraviti kraće pauze u hranjenju. Slobodno im uskratite hranu na jedan ili dva dana, što im nikako neće škoditi, naprotiv, to im pomaže da pročiste digestivni trakt.Snowball Shrimp
Neocaridina cf. zhangjiajiensis var. whiteEnlarge this imageSnowball Shrimp je jedna od najlepših vrsta račića u akvaristici, njegova čista bela boja uključujući i boju jajašaca je zapravo ono što toliko odvaja ovu vrstu rakova od ostalih. Snowball Shrimp je dobio ime po boji svojih jajašaca, koja izgledaju kao bele snežne grudvice.

Snowball Shrimp je direktno povezan sa Blue Pearl shrimp. Obe vrste su selektivno uzgajane od strane Ulf Gottschalk u Nemačkoj. Iz izvornog oblika se uzgajanjem dobijala sve više istaknuta linija izrazito belih primeraka danas poznata kao Snowball Shrimp.

Snowball Shrimp može biti smešten u vrlo različitim parametrima vode. Mogu se uzgajati u rasponu pH 6,0 do 8,0, kao u mekoj tako i u tvrdoj vodi, dok temperature mogu da se kreću od od 22c do 28c. Kao podloga mogu se koristiti sve vrste podloga, različite podloge prilagođene biljkama ili obične inetrne podloge. Konstantno držanje ovih račića na krajnje niskim temperaturama nije preporučljivo jer može dovesti do ometanja polnog nagona kod jedinki, što samim tim se usporava njihov uzgoj.

Za uspešno držanje ove vrste račića od velike je važnosti kvalitet vode, odnosno voda bi trebalo da se održava na zavidnom nivou čistoće.
Snowball Shrimp je vrsta račića koja ima izuzetno velik i brz nagon za razmnožavanje, zdrava kolonija se u adekvatnim uslovima vrlo brzo širi i ženke će biti stalno u fazi graviditeta. Period graviditeta sa početkom od oplodnje do leženja obično traje od 30 do 45 dana.

Hranjenje Snowball Shrimp je vrlo jednostavno iz razloga što oni prihvataju gotovo bilo koju vrstu hrane za ribe ili specijalnu hranu za račiće. Oni jedu sve, od prokuvanog spanaća, preko tikvice, spirulina tableta do krvavih crva. Hranjenje je najbolje vršiti jedanput dnevno. Hranjenje se vrši tako da se hrana dozira samo u onoj količini koju Snowball Shrimp mogu pojestii u toku 2 do 3 sata.

Prekomerno hranjenje nije dobro zbog stvaranja otpada, a otpad koji se taloži u vodi remeti kvalitet vode. Još jedan razlog za izbegavanje prekomernog hranjenja je i uginuće Snowball Shrimp usled prekomerne ishrane.
Snowball Shrimp su u prirodnom okruženju strvinari a ne predatori, znači samim tim i njihovo hranjenje u akvarijumskim uslovima treba prilagoditinjihovim prirodnim potrebama. Oni će pojesti šta god da pronađu i nisu naviknuti na stalan izvor hrane. Slobodno se u ishrani mogu praviti kraće pauzeod po nekoliko dana. To im pomaže u čišćenju digestivnog trakta.


Enlarge this image
Razvrstavanje polova kod Snowball Shrimp je vrlo jednostavno. Ženske jedinke su krupnije građe i imaju izraženo takozvano sedlo, dok im je stomak zaobljeniji. Muške jedinke su manje i stomak nema tako izraženu zaobljenu liniju kao kod ženki. Ženska jedinka koja nosi jajašca je takođe jedan od znakova identifikacije, jajašca su svetlo bele boje i svojim izgledom podsećaju na bele snežne grudve.Red Goldflake Shrimp
Caridina sp. "Red Goldflake"Enlarge this image
Red Goldflake Shrimp je vrsta čije je izvorno stanište Indonezija. On je jedan od najvećih vrsta iz tog područja, a ujedno se smatra za jednog od najljepših vrsta rakova. Red Goldflake Shrimp nisu vrsta račića koja je laka za uzgajanje, i za uspešno uzgajanje mogu da se pohvale samo iskusni i predani hobisti.

Kao što je već spomenuto, Red Goldflake Shrimp je poreklom iz Indonezije i kao vrsta nastanjuje jezera na ostrvu Sulawesi. Sulawesi je jedno od ostrva koja ulaze u sastav Indonezije.

Za uspešno uzgajanje Red Goldflake Shrimp-ova, a to se ujedno odnosi na sve vrste račića kojima je izvorno poreklo iz područja Sulawesi, preporučije se da najniža temperatura ne ide ispod 22c. Sve ispod ove temperature može imati tragičan ishod za držanje ovih račića. Za uspešno uzgajanje ove vrste potrebno je da voda u akvarijumu bude tvrda, dok pH vrednost ne bi trebala da bude ispod 7.

Red Goldflake Shrimp se uspešno uzgaja u veštačkim staništima (odgajivačnicama) širom sveta. Razmnožavanje se obavlja u potpuno slatkovodnim uslovima, a ne u slanim ili braktičkim vodama.
Odrasle ženke nose otprilike 20 do 25 jaja, što je više od većine vrsti račića koji potiču iz područja Sulawes. Period graviditeta sa početkom od oplodnje do leženja obično traje od 20 do 30 dana. Mlade jedinke koje su tek došle na svet vrlo brzo dobijaju karakterističnu boju kao i odrasli primerci.


Enlarge this imageRazvrstavanje muških i ženskih jedinki Red Goldflake Shrimp je izuzetno teško i do sada niko nije u potpunosti na osnovu morfološkog izgleda dao jasna definisane razlike. Ženske jedinke nose jajašca kao i sve druge vrste račića ispod takozvanog sedla, ali jedini način da se stvarno vidi sedlo jeste uz pomoć infracrvenog svetla.

Egzoskelet Red Goldflake Shrimp je tako taman da je nemoguće videti sedlo bez upotrebe adekvatne opreme. Isto tako nemoguće je odrediti pol ženske jedinke na osnovu veličine jedinke ili samog oblika stomaka, što je dobar pokazatelj pola kod drugih vrsta račića. Kod Red Goldflake Shrimp spoljašnji izgled kod polova je identičan.

Red Goldflake Shrimp račići, ukoliko se ponašaju stidljivo i skrivaju unutar dekoracije, možemo biti sigurni da im uslovi u akvarijumu ne odgovaraju ili da su bolesni. Red Goldflake Shrimp su vrsta račića koja ne voli prenatrpane akvarijume, preporučuje se da je za jednog Red Goldflake Shrimp-a imamo oko 4L vode, što znači da na akvarijum od 100L ne bi trebalo da držimo više od 25 jedinki.

Red Goldflake Shrimp su račići koji nisu mnogo probirljivi po pitanju izbora hrane. Ono što ih čini karakterističnim u odnosu na druge vrste je da oni mnogo bolje uzimaju hranu po mraku.
Kao i kod ostalih vrsta račića i za Red Goldflake Shrimp važe slična pravila, hranjenje je najbolje vršiti jedanput dnevno, hranjenje se tako vrši da se hrana dozira samo u količini koju Red Goldflake Shrimp mogu pojesti u toku 2 do 3 sata.
Prekomerno hranjenje nije dobro zbog stvaranja otpada koji se taloži u vodi, samim tim remetimo kvalitet vode. Još jedan razlog za izbegavanje prekomernog hranjenja je i uginuće Red Goldflake Shrimp usled prekomerne ishrane.Tiger Shrimp
Caridina cantonensis sp. "Tiger"


Enlarge this image
Tiger Shrimp je račić koji duž tela ima šare, i ova vrsta je izvorna vrsta, te u svom prirodnom staništu izgleda baš kao i primerci koji se drže u zarobljeništvu.

Tiger Shrimp su vrsta rakova koja je vrlo brzo osvojila akvariste širom sveta. Posebno je postala popularna kod početnika koji tek ulaze u ovaj začarani svet. Tiger Shrimp su račići koji su malo zahtevniji za uzgajanje u odnosu na neke druge vrsta račića, a cena ovih račića može biti još jedan od razloga zašto su vrlo traženi na tržištu.

Tiger Shrimp su račići koji se u prirodnom staništu nalaze u slatkovodnim vodama u području Kine, ali ih ima i u nekim drugim Aziskim zemljama.
Voda za uspešno uzgajanje Tiger Shrimp se ne razlikuju mnogo od parametara vode koja za uzgajanje drugih vrsta račića. pH treba da se kreće između 6.5 i 7.5, a voda treba da bude mekša. Čistoća vode je od izuzetne važnosti za uspešno držanje ove vrste rakova, te i najmanje odstupanje od kvaliteta vode sa sobom nosi kobne posledice.

Kao i sve ostale vrste, Tiger Shrimp je vrsta koja se izuzetno dobro razmnožava ukoliko im uslovi u akvarijumu odgovaraju. Svaka ženka Tiger Shrimp-a nosi oko 20 - 25 jajašaca i one nastavljaju sa ovakvim nošenjem tokom celog svog života ukoliko uslovi u akvarijumu ostanu nepromenjeni. Uspešno uzgajanje ove vrste račića ne bi trebala da bude mnogo teža nego uzgajivanje Red Cherry Shrimp.


Enlarge this image
Ženske jedinke Tiger Shrimp su na prvi pogled gotovo identične muškim jedinkama Tiger Shrimp. Jedna od razlika koja se uočava kod ženskih jedinki odnosi se na oblik donjeg dela stomaka. Pored ovoga celokupna širina tela je izrazito veća u ženskih jedinki Tiger Shrimp. Obojenost tela je ista kako za muške tako i za ženske jedinke Tiger Shrimp.

Tiger Shrimp se ne razlikuje mnogo po načinu ishrane od sebi sličnih vrsta rakova. U suštini to je vrsta rakova koja je kao i većina rakova čistač po pitanju skupljanja ostataka hrane i otpada. Hranjenje je najbolje vršiti jedanput dnevno, hrana se dozira samo u toj količini koju Tiger Shrimp mogu konzumirati u toku 2 do 3 sata. Prekomerno hranjenje nije dobro zbog stvaranja otpada koji se taloži u vodi, i samim tim remetimo kvalitet vode. Još jedan razlog za izbegavanje prekomernog hranjenja je i uginuće Tiger Shrimp usled prekomerne ishrane.


Enlarge this image
Treba uvek imati na umu da su u osnovi oni lešinari i kao takvi nemaju uvek dostupu hranu na raspolaganju. Oni će pojesti šta god da pronađu i nisu naviknuti na stalan izvor hrane 24h na dan 7 dana u nedelji. Znači slobodno se mogu napraviti kraće pauze u hranjenju, uskratiti im hranu na jedan ili dva dana neće im škoditi čak naprotiv pomaže im da pročiste digestivni trakt. Tiger Shrimp se sem specijaliziranom hranom za rakove mogu hraniti sa prokuvanim španaćom, glistama za pecanje, tabletama spiruline itd.Amano Shrimp
Caridina multidentata


Enlarge this imageAmano Shrimp je vrsta račića čije je prirono stanište u predelima Japana, kao i nekim delovima Koreje i Tajvana. Ranije je ova vrsta vođena pod latinskim nazivom Caridina japonica, ali je preimenovana u Caridina multidentata 2006 godine.

Amano Shrimp je vrlo popularan račić među akvaristima širom sveta. To je drugi po popularnosti posle Red Cherry Shrimp. Osnova prepoznavanja Amano Shrimp jeste upravo boja njihovog tela. Naime, ono je providno prekriveno je sa smeđim tačkicama raspoređenim duž tela, koje izgledaju kao isprekidana linija.

Samo ime Amano Shrimp potiče upravo od poznatog akvariste Takashi Amano koji ih često koristi prilikom uređenja u svojim akvarijumima. On ih koristi namenski kao stanovnike koji održavaju neizbežne alge u akvarijumima. Ono što većina ljudi ne zna je da je većina Amano Shrimp u stvari uhvaćena u prirodi i kao takva distributirana akvaristima širom sveta. Ovo naravno ne znači da je nemoguće uspešno uzgajati ovu vrstu račića i u zarobljeništvu, samo je to teško i retko.

Nažalost većina akvarista koji dođu u posed Amano Shrimp ne znaju da se ne mogu uspešno uzgajati u slatkovodnim okruženjima i pitanje koje sebi postavljaju neupućeni odnosno nedovoljno informisani akvaristi se upravo odnosi na činjenicu zašto gravidna ženska jedinka nikad ne donese mladunce na svet.

Visoka stopa smrtnosti nije neuobičajena za Amano Shrimp ubrzo nakon uvođenja u akvarijum. Gotovo svi Amano Shrimp su uhvaćeni u divljinii kao takvi se ponekad teško prilagođavaju akvarističkim uslovima. Takođe nedostatak hrane može uzrokovati fatalni ishod, osnovna greška koju čine akvaristi prilikom nabavke ovih račića se odnosi upravo na to da se oni smatraju stanovnicima akvarijuma koji se hrane isključivo algama i da im nije potreban dodatni izvor hrane. Krajni ishod najčešće je prouzrokovan usled stresa prilikom transporta, rukovanja, neadekvatna aklimatizacija. Uvek treba imati na umu činjenicu da je većina ovih jedinki uhvaćena u prirodi gde vladaju drugačiji uslovi. Ne treba biti iznenađeni ako ovaj račić ugine ubrzo nakon uvođenja u akvarijum.

Amano Shrimp za uspešno uzgajanje zahteva braktičku poluslanu vodu i u ove svrhe se uglavnom može koristiti morska so koja se koristi za reef akvarijume. Gravidna ženka nosi mnogo jajašaca, što je priroda odredila da bi se nadoknadio gubitak većeg broja larvi nakon izleganja. Amano Shrimp na svet dolaze kao jajašca koja se izležu u vidu male larve (nauplius), larve Amano Shrimp su vrlo nežne i zahtevaju posebnu pažnju.


Enlarge this imageŽensku jedinku Amano Shrimp bi bilo dobro izdvojiti u zaseban akvarijum radi obezbeđivanja sigurnih uslova za razvoj larvi, radi uspešnog privođenja čina novopridošlih larvi najbolje ih je hraniti sa fitoplanktonom, voda bi trebala da bude na temperature oko 20c, akvarijum bi trebalo da je dobro aerisan, a osvetljenje može da bude 24 - časovno.
Amano Shrimp je kao i većina rakova čistač, odnosno ishrana je bazirana na skupljanju ostataka hrane i otpada. Dodatno hranjenje koje je obavezno najbolje je vršiti jedanput dnevno, hrana se dozira samo u toj količini koju Amano Shrimp mogu konzumirati u toku 2 do 3 sata. Prekomerno hranjenje nije dobro zbog stvaranja otpada koji se taloži u vodi, samim tim remetimo kvalitet vode, još jedan razlog za izbegavanje prekomernog hranjenja je i uginuće Amano Shrimp usled prekomerne ishrane.
Amano Shrimp se sem specijalizovane hrane za rakove mogu hraniti i sa prokuvanim španaćom, glistama za pecanje, tabletama spiruline itd.


Bee Shrimp
Caridina cantonensis sp. "Bee"


Enlarge this imageBee Shrimp se ponekad može naći pod nazivom Black Bee ili Crystal Black Shrimp.
Ova vrsta račića nije doživela toliko široku popularnost kao neke druge vrste račića koje na svom telu imaju crvenkastu boju.

Bee Shrimp je vrsta račića koja je direktno povezana sa Crystal Red Shrimp-om. Naime, Crystal Red Shrimp je račić koji je dobijen mutacijom prilikom selektivnog uzgajanja Bee Shrimp.

Bee Shrimp preferira meku i kiselu sredinu, dok se održavanje čiste vode na visokom nivou podrazumeva kao i za ostale vrste račića.Temperatura vode bi trebala da se kreće ispod 26 C, pH u rasponu od 6,2 do 6,8, GH između 4 i 6, dok bi kH trebalo da je između 1 i 2. Za uspešno držanje a samim tim i uzgoj Bee Shrimp-a, bilo bi dobro da se izbegavaju krajnosti u navedenim parametrima vode.

Bee Shrimp se ne razlikuje mnogo po načinu ishrane od sebi sličnih vrsta rakova. U suštini to je vrsta rakova koja je kao i većina rakova čistač po pitanju skupljanja ostataka hrane i otpada. Hranjenje je najbolje vršiti jedanput dnevno, hrana se dozira samo u toj količini koju Bee Shrimp mogu konzumirati u toku 2 do 3 sata. Prekomerno hranjenje nije dobro zbog stvaranja otpada koji se taloži u vodi, samim tim remetimo kvalitet vode, još jedan razlog za izbegavanje prekomernog hranjenja je i uginuće Bee Shrimp usled prekomerne ishrane.
Bee Shrimp su u osnovi lešinari i kao takvi nemaju uvek dostupu hranu na raspolaganju. Oni će pojesti šta god da pronađu i nisu naviknuti na stalan izvor hrane 24h na dan 7 dana u nedelji. Znači slobodno se mogu napraviti kraće pauze u hranjenju, uskratiti im hranu na jedan ili dva dana neće im škoditi čak naprotiv pomaže im da pročiste digestivni trakt. Bee Shrimp se sem specijaliziranom hranom za rakove mogu hraniti sa prokuvanim španaćom, glistama za pecanje, tabletama spiruline itd.

Uspešno uzgajanje Bee Shrimp je gotovo identičično uzgajanju Crystal Red Shrimp. Kao što je slučaj kod Crystal Red Shrimp tako i kod Bee Shrimp postoje različite klasifikacije po stepenu obojenosti na osnovu koje se ocenjuje cena račića na tržištu. Mora se naglasiti da za razliku od Crystal Red Shrimp, Bee Shrimp još uvek nemaju tako visoku cenjenost u akvarističkim krugovima samim tim ne postižu ni tako visoke cene.Ono što se može očekivati u budućnosti jeste slučajno dobijanje nove crveno crne vrste račića što bi takođe bilo nešto novo na tržištu, ovo ne treba isključivati tek tako jer ne smemo zaboraviti da je na isti način slučajnom mutacijim prilikom selektivnog uzgajanja nastala i danas tako cenjena vrsta Crystal Red Shrimp.Tekst preveo i prilagodio Dragan Kinez!

Pogledaj profil korisnika https://www.facebook.com/DjCuja https://www.facebook.com/profile.p

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu