Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Crystal Red Shrimp

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Crystal Red Shrimp taj Ned Jan 15, 2012 12:10 am

joca93knj


Administrator
Administrator
Crystal Red Shrimp:

Naucno ime: Caridina cantonensis sp.
Dosta se koristi skracenica CRS.

Ovaj varijetet ne postoje nigde u prirodi zbog toga sto su nastale selektivnim ukrstanjem.
Prvi put se pojavljuju u Nemackoj.

-Zivotni vek : 1 - 2 godine
-Velicina : od 2 – 3.5cm

-Pol : Veoma je tesko odrediti pol i nikad ne mozete biti sa potpunoscu siturni, muzjaci su uglavnom manji od zenki.

-Akvarijum : od 75l pa na gore. Mrest u manjim akvarijumima je manje verovatan. Posto kozice vecinu vremena provode u donjim slojevima akvarijuma pozeljan je akvarijum sa sto vecom povrsinom dna.

-Temperatura : od 18 do 26c. Na vecoj temperaturi su mrestovi redji i vise mladji prezivi na manjim temperaturama. Za mrest se preporucuje temperature od 21-23 stepena.

-Filter : Sundjer filteri su se najbolje pokazali u mresnim akvarijumima jer ne predstavljaju opasnost po mladj, naravno ukoliko akvarijum nije za mrest moze bilo koj filter koji nece predstavljati opastnost po kozice.

-Podloga : Pozeljno je imati podlogu jer se ove kozice pretezno nalaze u donjim slojevima akvarijuma samim tim i na podlozi. Granulacija od 1-2mm.

-Biljke u akvarijumu : Zivo bilje nije neophodno ali se preporucuje zbog uspostavljanja boljeg kvaliteta vode i imitacije prirodnog stanista, samim tim se kozice bolje i slobodnije osecaju u akvarijumu. Preporucljivo je imati i neke vrste mahovine jer ove kozie prosto vole da ceprkaju po njoj i tamo pronalaze mikro organizme kojima se hrane.

-Ugljen dioksid : U akvarijumu se moze koristiti ugljen dioksid da bi se odrzalo zdravlje biljaka ali nije neophodan za mrest kozica, naravno ne treba preterivati jer to moze biti kobno po kozice.

-Osvetljenje : Preporucuje se da svetlo bude upaljeno od 10-12 sati dnevno, duze ili krace trajanje svetlosti moze izazvati stres kod ovih kozica.

-Voda : PH vode nije nesto narocito bitan kod razmnozavanja ovih kozica sve dok je u nekoj normali, najbolje je drzati ih na PH oko 7.

-Zamena vode : Veoma je vazna promena vode. Preporucuje se zamena 30% vode nedeljno.Moramo biti oprezni jer je ova vrsta veoma osetljiva na promene.Moze se koristiti odstajala cesmovaca. Najbolje je dolivati vodu iste temperature kao sto je u akvarijumu.

-Ishrana : Kozice treba hraniti pretezno biljnom hranom bogatom algama, na meniju se moze naci i kuvan spanac, salata , krastavac…, ali je naravno potrebna i kupovna hrana zbog vitamina.Dovoljno je hraniti kozice jednom dnevno u malim kolicinama.

-Mladj : Iz jajasaca koja ova kozica nosi se izleze mala kozica koja u potpunosti po obliku lici na roditelje, rast je veoma spor i smrtnost mladji je najveca medju kozicama koje se gaje u slatkovodnim akvarijumima.

Jos nekoliko stvari :
-Ove kozice se drze u slicnim uslovima kao i sve druge minijaturne akvarijumske kozice, ipak za uspesan uzgoj kljucne su temperature i kvalitet vode.

-Ove kozice su veoma osetljive na bakar, i ako bakar kojim slucajem dodje u akvarijum to ce biti kobno po ove kozice. Mnogi lekovi sadrze bakar tako da treba biti oprezan.Takodje i neke hrane mogu da sadrze neke kolicine bakra.

Pogledaj profil korisnika https://www.facebook.com/profile.php?id=100003369810535

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu