Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Podloga za akvarijum

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Podloga za akvarijum taj Čet Jan 12, 2012 4:16 pm

LakiNena

LakiNena
Administrator
Administrator
Biljke se iz podloge hrane hranljivim materijama s toga vam je u interesu da imate sto bogatiju podlogu ukoliko se odlucite za ukrasni akvarijum. Debljina podloge je takodje bitna i ona bi trebala da bude oko 5 cm u prednjem delu i oko 10-15 cm u zadnjem delu akvarijuma. Sledece sto je bitno je sam sastav podloge.
U zavisnosti od izbora riba, uredjenje podloge mora imati funkciju hemijske stabilnosti, granulacije i oblika podloge.
Ribama koje agresivno "kopaju" po dnu pozeljan je krupniji sljunak i kamenje, kako ne bi previse mutile vodu. Ribe koje se hrane iz podloge, koji se skrivaju i zakopavaju zahtevaju sitni sljunak i pesak.
Sljunak ne sme biti ostrih rubova vec zaobljeni, da se neke ribe
ne bi povredile kopajuci po njemu u potrazi za hranom.
Vecina juznoamerickih riba voli tamniju podlogu i kraj nje se osecaju smirenije.
U pogledu hemijske stabilnosti, podloga mora biti hemijski stabilna kako ne bi menjala karbonatnu vrednost i kiselost vode.

Pesak je jedna od cescih podloga koje vidjamo u akvarijumu medjutim iako ima finu strukturu i izgleda lepo njegova mana je sto se vremenom zgusne i tako otezava razvoj korena biljke te vremenom dolazi da odumiranja a vremenom i biljka propada.

Kvarcna podloga se moze naci u vise vrsta granulacija. Ona se sastoji od sljunka male granulacije te je zbog toga vrlo cesta u nasem akvarijumu jer se u njoj lako razvija koren biljke.

Treset je bogat organskim materijama. Ukoliko se odlucimo za treset moramo imati u vidu da postoji mogucnost da nam on moze dovesti do velike pojave algi ukoliko svi ostali uslovi u akvarijumu nisu u ravnotezi.

Zemlja za cvece je dobra kao podloga u vasem akvarijumu. Ne preporucuje se preterivanjem sa debljinom sloja zemlje i prek nje mora biti isto toliki deo sloj kvarcne podloge ili neke druge za koju ste se odlucili. Neki stavljaju mrezicu preko zemlje da se zemlja ne bi dizala ukoliko vadite biljke, no to je vec stvar izbora.

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu